ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator Leontýn, tady jsem doma ....
  1. Aktuální informace
  2. Leontýn, tady jsem doma ....

Leontýn, tady jsem doma ....

Autor: Dana Zímová
Poslední aktualizace: 14.12.2021

Od dubna do října 2015 vznikal nový dokumentární snímek o našem Domově Leontýn „Leontýn, tady jsem doma ….“ Navázali jsme tak na předchozí filmové zachycení života v naší organizaci v roce 2007 „Život na zámku“. Protože se řada věcí změnila tím, že se rozšířila nabídka služeb a cílová skupina klientů, staly se informace v původním dokumentu neaktuálními. Těžko se budu loučit s tímto dílkem v naší prezentaci, ale stane se milým pohledem zpět.

Nabídka našeho domova je velice široká. Od ubytování, přes péči i nabízené aktivizační činnosti. V tomto prostředí žijeme často mnoho let, stejně jako klienti. Spoustu věcí bereme jako samozřejmost a ani nevnímáme, že to, co děláme, by bylo nadstandartní. Máme zájem o to, aby měli klienti vše, co potřebují v té správné míře, a do běžné denní rutiny se nevkrádala lhostejnost. A tak musím potvrdit, že náš zájem o klienty jim bývá často až na obtíž, a více by jim vyhovovalo, kdybychom je méně aktivovali, povzbuzovali a „nutili“, aby se sami více snažili :). Bylo by tak škoda se nepochlubit. V Křivoklátských lesích nejsme ztraceni :). Vlastnímu natáčení vždy přálo počasí. Autor, pan Miloslav Hlavsa, byl se sluníčkem vždy bez starosti. Však se prosluněná atmosféra podařila přenést i do celého sdělení. Cílem bylo vyhotovit předání informací ve svěžím duchu, bez zbytečné nostalgie, s kladným přístupem k životu a zájmem o člověka.

Při natáčení jsme se snažili příliš nezasahovat do života jednotlivých bydleních, o to více bych tímto chtěla poděkovat klientům, i zaměstnancům, kteří se ochotně do natáčení zapojili. Každé zrození si zaslouží oslavu. Nebylo tomu jinak ani v tomto případě. Filmeček mohli zhlédnout v předpremiéře nejdříve naši klienti, a to v měsíčním domácím kině. Křest spojený s premiérou byl naplánován na prosinec 2015. U krásného vánočního dárku, který jsme si nadělili, nesměl chybět ani herec, pan Vladimír Brabec, který namluvil část komentáře a stal se jeho kmotrem. Křtu šampaňským přihlíželi nejen účinkující klienti a zaměstnanci, ale také rodiny klientů, které jsme pozvali.

Poděkování všem aktérům, bylo stvrzeno předáním triček s potiskem z filmu „Leontýn, tady jsem doma …“. A nesměla chybět ani velká autogramiáda s panem Vladimírem Brabcem, bez něj by to opravu nebylo ono. Podpisy a společné fotografování nebralo konce. Moc si vážím, že si na nás udělal čas. Prožili jsme krásnou, milou část dne a naše dílko může do světa.

P.S. Pan Hlavsa Miloslav, autor dokumentárního snímku, je neutuchající studnice energie a nápadů. Byla jsem mu velice vděčná, když plně respektoval můj požadavek, aby komentář a sled záběrů doprovázela hudba, která podpoří pohled na naši sociální službu jako na přirozenou součást života bez pesimistického zabarvení. Chtěla jsem hudbu živou a zvonivou :). Měl šťastnou ruku s výběrem. Skupina CHOOSIN a jejich píseň „Moje volba“, bylo to pravé.

Viktor Gusev a Anastazie Fedortsova z Běloruska, stejně jako pan Vladimír Brabec svoji pomoc nabídli zdarma a nezištně. No, a abych se vrátila k té nezlomné energii. Předáním dokumentu, neskončil :). Z ústřední písně p. Hlavsa vytvořil klip – „Leontýnští, ti co jsou tady doma …“, kde uplatnil záběry z natáčení, které se nevešly, pokazily, či byly jinak úsměvné, a doplnil je záběry ze křtu. Je to velice příjemná tečka, která bude součástí DVD.

P.S. P.S. Máme i německy namluvenou verzi, díky úžasné p. Birgit Klukové, která svým německým komentářem dala naší prezentaci další rozměr a možnosti případně navázat spolupráci s některým z podobných domovů v Německu. Ještě jednou moc všem děkuji :).

Mgr. Zímová Dana, ředitelka